Kliknij i Pobierz Tabelę Kalorii
Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą we właściwym komponowaniu posiłków.
Zanim jednak odniesiemy się do poszczególnych grup pokarmowych przypominamy, że nawet najlepsza dieta bez odpowiedniej ilości ruchu nie przynosi oczekiwanych efektów. Podejmij aktywność fizyczną, ale najpierw skonsultuj jej formy z lekarzem. Jeśli nie możesz uprawiać sportu, chodź po schodach, spaceruj, tańcz – ruszaj się tak, jak możesz i lubisz.
Pij min. 2 litry wody dziennie. Wspomaga ona przemianę materii i usuwanie toksyn, zawiera mikroelementy. Oprócz wody mineralnej pij zieloną herbatę i napary z ziół, które mają właściwości lecznicze, zawierają witaminy i składniki minerale.
|
Jedz warzywa i owoce jak najczęściej. Powinny one stanowić co najmniej połowę tego, co spożywasz w ciągu dnia, przy czym zachowaj odpowiednie ich proporcje – 3/4 warzyw i 1/4 owoców. Jedz je najlepiej nierozdrobnione i surowe. Jeśli musisz – gotuj je na parze.
Owoce z powodzeniem zastąpią słodycze, a są o wiele mniej kaloryczne, zawierają witaminy i minerały. |
|
Staraj się zrezygnować z białego – zwłaszcza pszennego pieczywa bogatego w ciężkostrawny gluten, łuskanego ryżu, zwykłych makaronów i ziemniaków. Wprowadź do diety pełnoziarniste pieczywo z nasionami, ciemny ryż, kasze, makarony razowe. Są łatwiej przyswajalne i bogate w składniki odżywcze, nie tuczą. |
|
Jedz orzechy i rośliny strączkowe. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Zamień tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, bez tak zwanych kwasów trans. |
|
Spożywaj nabiał, który jest źródłem wapnia, a także białka i soli mineralnych. Jeśli słabo tolerujesz laktozę, zamiast pić mleko jedz jego sfermentowane przetwory, takie jak jogurt naturalny, czy kefir. |
|
Ogranicz jedzenie czerwonego mięsa. Zastąp je rybami – zwłaszcza morskimi, owocami morza, drobiem, jajami. Produkty te zaspokajają zapotrzebowanie na w białko zwierzęce, ale nie obciążają organizmu. Ryby są bogate w kwasy omega-3, a jaja zawierają witaminę B12 i kwas foliowy. Zrezygnuj ze smażenia mięsa – zastąp je gotowaniem na parze lub pieczeniem. |
|
|
|
|
Tabel Kalorii – kliknij i pobierz